Telefondan bakarak namaz kılmak kabul olur mu?
Sonuç olarak telefon, televizyon, internet vb. mekân ve vasıta birliğini sağlamayan bir şekilde imama uyarak kılınan namazlar geçerli değildir. Bu şekilde kılınan namazların vaktinde tekrar kılınması veya vakit geçince kaza edilmesi gerekir.
Telefondan Kur’an okuyarak namaz kılınır mı?
Buna göre, camide veya başka bir yerde Kur’an-ı Kerim okunurken, başkalarının dinlemesine engel olmayacak şekilde yan yana namaz kılmanın bir sakıncası yoktur.
Kağıttan sûre okuyarak namaz kılınır mı?
İmam Ebu Hanife’ye göre, namaz sırasında mushaf’a bakarak sure veya ayet okumak namazı bozar. İmameyne göre ise, mekruh olsa bile namaz bozulmaz (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/11).
Namazda telefondan dua okunur mu?
Bu sebeple Kur’an-ı Kerim yüklü bu tür cihazlara abdest almadan dokunulabilir ve bu şekilde Kur’an okunabilir. Ancak Kur’an-ı Kerim’i abdestli okumak daha faziletli olduğundan elektronik cihazlarda Kur’an okunurken abdest alınması tavsiye edilmiştir.
Kuran okumayı bilmeyen namaz kılabilir mi?
Namazın sahih olması için Kur’an’ı yeteri kadar okuyamayan kimse, Kur’an okuyabilen birine imam olamaz.
Sûre bilmeyen namaz kılabilir mi?
Hiç namaz kılamayan, hiç namaz kılmayan, hiçbir dua veya sure bilmeyenler elbette isterlerse namaz kılabilir. Dinimiz bu tür insanları kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olduğunda kaybedecek tek bir kişi bile yoktur. Cehalet namaza engel değildir.
Saç açıkken sûre okunur mu?
Cevap: Kuran okurken yıkamak gerekmez. Evde korunaklı bir ortamda olduğunuzda başınızı örtmemeniz caizdir. Ancak, dini ritüelleri gerçekleştirirken ve Kuran okumak gibi dini şiirler okurken örtüyü açık tutmak en iyisidir. Tek başınıza Kuran okurken başı açık bırakmak da caizdir.
Uzanarak telefondan Kuran okunur mu?
Din İşleri Yüksek Kurulu Bu sebeple, ayakta, oturarak, yan yatarak, edep ve terbiyeye uygun olarak Kur’an okumakta ve dinlemekte bir sakınca yoktur.
Abdestsiz sûre okunur mu?
Kur’an-ı Kerim’in abdest almadan da ezberden okunabileceğinde şüphe yoktur, ancak o, Allah kelamı olduğu için, ezberden okunurken bile abdest alınması bazı âlimlerce tavsiye edilmiştir (Nevevî, el-Mekmû’, 2/69).
Şüpheli namaz kabul olur mu?
1198 – Namazdan sonra namazda şüphenin ortaya çıktığı malumdur; ancak sahih mi, bâtıl mı olduğu bilinmez ise namazı yeniden kılmak gerekir. Eğer sahih, şüphe olduğunu bilir, ancak şüphenin hangi kısımdan kaynaklandığı bilinmez ise namazı yeniden kılmak caizdir.
Bildiğin dualarla namaz kılınır mı?
Bir sûre veya âyet okunduktan sonra, ondan önce bir sûre veya âyet okumak tenzih mekruhtur. Ancak bu, namazı bozan veya sehiv secdesi gerektiren bir durum değildir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 1/546).
Ettehiyyatü bilmeyen namazda ne okumalı?
Hanefilerin Din İşleri Yüksek Kurulu’nun tercih ettiği görüşe göre bu miktar en az üç kısa ayet veya bu miktardan bir sure olmalıdır. Özellikle Fatiha suresini okumak farzdır.
Namazda hep aynı sureleri okumak namazı bozar mı?
Dört rek’atlı sünnet namazlarda her iki rek’at da müstakil sayıldığından (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/16-17), birinci ve ikinci rek’atlarda okunan zammı sûrelerin, üçüncü ve dördüncü rek’atlarda da okunması tavsiye edilmiş olup, bunda da bir sakınca yoktur. Ancak bilenler için bir başka âyet/sûre okunması daha iyi olur.
Telefondan Kuran okumak sevap mı?
Bu nedenle, bir kişinin hatim yapabilmesi için Kuran’ı kendisi okuması gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazda Kuran’ın okunmasını takip etmek veya dinlemek de bir sevaptır.
Ara ara namaz kılmak günah mı?
Aynı gün akşam namazı geciktirilerek Müzdelife’de yatsı vaktinde cemaatle kılınır (cem-i te’hir). Ayrıca cemaatle namaz kılmak caiz değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/127).
Bir yerden bakarak namaz kılmak günah mı?
Zira Allah Resulü (s.a.s.) namazda ayakta iken secde yerine bakardı (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/48; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, 1/477). Başı çevirmeden görüş alanındaki bir noktaya bakmakta bir sakınca yoktur (Merginânî, el-Hidaye, 1/64). Buna göre bir ibadet eden kimse Kâbe’ye de bakabilir.
Bildiğin dualarla namaz kılınır mı?
Bir sûre veya âyet okunduktan sonra, ondan önce bir sûre veya âyet okumak tenzih mekruhtur. Ancak bu, namazı bozan veya sehiv secdesi gerektiren bir durum değildir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 1/546).
Gözle namaz kılmak günah mı?
Hanefi ve Şafii mezhebinden Züfer’e göre, başıyla işaret edemeyen kimse, gözleriyle işaret ederek namazını kılar. Gözleriyle işaret edemiyorsa, kalbiyle namazını kılar. Yani, kalbinden namazı kıldığını tasavvur ederek, kılması gereken namazları okur. Daha sonra, bu şekilde kıldığı namazları kaza etmesi gerekmez.
Evde namaz kılmak kabul olur mu?
Evde kılınan bir namaz cuma namazı sayılmaz. Cuma namazı dâhil, cemaatle kılınan namazlarda imamla ona uyanların fiilen veya hukuken aynı yerde bulunmaları gerektiğinden, televizyon, internet vb. aracılığıyla yayınlanan namazları başka yerlerden izlemek caiz değildir.