Mera hangi kuruma bağlı?
Madde 4 – Mera, otlak ve kışlakların kullanılması hakkı bir veya birden fazla köy veya belediyeye aittir. Bu yerler Devletin denetim ve tasarrufu altındadır.
Meraları işgal edenler nereye şikayet edilir?
1. Mera işgalleri nereye bildirilir? Bu bağlamda, merada yaşayan köy ve şehir halkı, 3091 sayılı Taşınmaz Mallara Tecavüzlerin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında valiliklere ve kaymakamlıklara şikâyette bulunabilir.
Meralar kimin adına tescil edilir?
Tahsis amacındaki değişikliğe uygun olarak imar planlarının tamamlanması halinde ilgili alanlar Maliye Bakanlığı adına, vakıf meraları ise Vakıf adına tescil edilir.
Mera Tahsis kararını kim verir?
Mera, mera ve kışlaklar, umumi çayırlar, meralar ve umumi ortak alanların tahsis amacı; İhtiyaç duyulması halinde talep edilen alanın tamamının veya bir kısmının tahsis amacı, yetkili Müdürlüğün Bakanlık İl Müdürlüğüne talebi ve Komisyon ile Vergi Dairesinin onayı ile Vali tarafından değiştirilebilir.
Mera sınırlarının tespiti nasıl yapılır?
Meralar, meralar ve kışlık meralarla ilgili tüm çalışmalar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve yerel kuruluşları tarafından yürütülür. Meralar, meralar ve kışlık meraların tahsisi, yerel ihtiyaçlar ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından belirlenecek normlar dikkate alınarak otlatma komisyonları tarafından yapılır ve Valilik onayıyla tamamlanır.
Mera Hazine arazisi midir?
Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarında, meraların mülkiyetinin rakabe bakımından devlet hazinesine, yararlanma (faydalanma ve faydalanma) bakımından ise belediye ve köy tüzel kişilerine ait olduğu, bu yerlerde kuru mülkiyet hakkının devlete (hazineye) verildiği tespit edilmiştir.
Mera alanları kime aittir?
4- 4342 sayılı Otlatma Kanunu’nun 4. maddesinde: “Mera, mera ve kışlakları kullanma hakkı bir veya birden fazla köy veya belediyeye aittir. Bu yerler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.” hükmü yer almakta olup, fazla meraların kiralanması İl Otlatma Komisyonunun yetkisindedir.
Merayı işgal etmenin cezası nedir?
Haksız yere girme suçunun cezası: Köylülerin ortak kullanımına verilmiş olan mera, harman yeri, yol ve sulak alan gibi taşınmaz mallara el koyan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Muhtar köy Merasını kiraya verebilir mi?
Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan çayır, mera, otlak, yayla ve kışlaklar hiçbir şekilde muhtar, belediye başkanı veya diğer kişilere kiralanamaz. Bu tutum ve davranışlarda bulunanlar hakkında yasal işlem yapılır. 5326 sayılı İdari Suçlar Kanunu’nun 32. maddesi.
Muhtar köy Merasını satabilir mi?
Madde 25 – Mera, mera ve kışlık otlaklardan elde edilen fazla ürünler, çoban derneklerinin kararıyla satılabilir. Bu satışlardan elde edilen gelir, köy sandığına veya belediye bütçesinde mera geliştirme amacıyla ayrı bir hesaba kaydedilir ve başka hiçbir amaçla kullanılamaz.
Bir yerin mera olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Mera, yaylak ve kışlak olarak ayrılmış ve işaretlenmiş yerlerin haritalarının birer örneği yetkili tapu dairesine gönderilir. Kadastroya tabi yerler Kadastro Kanununun 16 ncı maddesinin (B) fıkrası gereğince oluşturulan özel sicile kaydedilir.
Meralar özel mülkiyete konu olabilir mi?
Tahsis amacı Otlatma Kanununa uygun olarak değiştirilmediği takdirde, mera, otlak ve kışlaklar bu Kanunda öngörülenden başka bir şekilde kullanılamaz. Bu nedenle, özellikleri değiştirilmedikçe meraların satışı mümkün değildir. Ancak, özellikleri Otlatma Kanunu hükümleri çerçevesinde değiştirilirse meralar özel mülk haline gelebilir.
Mera parası ne kadar?
6- Otlatma Kanununun 26 ncı maddesine göre, İl Otlatma Komisyonunca 2024 yılında belirlenen otlatma ücreti, beher büyükbaş hayvan için 250 TL, beher küçükbaş hayvan için 25 TL’dir.
Köy merası işgali nereye şikayet edilir?
Köy meralarının işgali hakkında nereye şikayette bulunulabilir? İzinsiz bir yere izinsiz girme suçunun düzenlenmesi, köy merasını da suçun konusu olarak içerir. Köy merasının işgali durumunda, Başsavcılığa veya kolluk kuvvetlerine şikayette bulunulabilir.
Mera kiralamak için nereye başvurulur?
Mera Kiralama Başvurusu ve Mera Kiralama Dilekçesi Göçebeler ve sürü sahipleri, kiralamak istedikleri mera, çayır ve otlak alanları için İl Mera Komisyonuna aşağıda istenilen belgelerle ve ihale tarihini içeren bir başvuruda bulunmalıdır.
Mera kiralamak için nereye başvurulur?
Mera Kiralama Başvurusu ve Mera Kiralama Dilekçesi Göçebeler ve sürü sahipleri, kiralamak istedikleri mera, çayır ve otlak alanları için İl Mera Komisyonuna aşağıda istenilen belgelerle ve ihale tarihini içeren bir başvuruda bulunmalıdır.
Tapuda mera ne demek?
Mera; Hayvanların otlatılması ve otlarının kullanılması için ayrılmış veya eski çağlardan beri bu amaçla kullanılan yerlerdir. Meralar kamu malı statüsünde olup, köyde yaşayan çiftçilere otlatma amacıyla tahsis edilen devlet arazileridir.
Mera arazisi nasıl alınır?
Meraların edinilebilmesi için Maliye Bakanlığı (devlet arazisi) adına tapu siciline tescil edilmesi gerekmektedir. Bu tescil olmadan meraların satışı mümkün değildir. Çünkü Mera Kanunu, tahsis amacı değiştirilmediği sürece meraların başka amaçlarla kullanılmasını yasaklamaktadır.
Mera Komisyonu nedir?
1- 4342 sayılı Otlatma Kanununa göre İzmir İli sınırları içinde bulunan mera, çayır, kışlak, mera ve çayırlıkların tespiti, tahdidi ve tahsisi, otlatma planlarının uygulanması ve mera, yaylak ve kışlakların her türlü kiralanması işlemleri İl Otlatma Komisyonu tarafından yapılır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Su Böreği Tepsiye Neden Yapışır